top of page

Bachbloesems doorheen de verschillende levensfasen

Misschien denk je dat het leven zo zijn gang gaat maar niets is minder waar. Ons leven bestaat uit verschillende fases. Een levensfase is een specifieke periode in je leven waarin je wordt uitgedaagd en nieuwe mogelijkheden zich aandienen. Er zijn voortdurende veranderingen; lichamelijk, mentaal, emotioneel en sociaal.

Soms zijn deze veranderingen zichtbaar zoals van opleiding naar werk maar ze zijn vaak ook onzichtbaar. Dat zijn innerlijke veranderingen zoals een fase van onzekerheid bij je eerste baan en het ontwikkelen van zelfvertrouwen door de jaren van ervaring in je werk. Innerlijke veranderingen hebben te maken met gevoelens die je hebt ten aanzien van jezelf en anderen, waardoor je je inhoudt of juist uit, aanpast of confronteert. Het zijn betekenisvolle veranderingen die zich in je innerlijk afspelen.

Deze overgangsperiodes kunnen vlot verlopen maar in vele gevallen gaan ze gepaard met gemengde gevoelens.  In onderstaand overzicht kun je terugvinden in welke gevallen Bachbloesems hierbij ondersteuning kunnen bieden.

Baby (0-3 jaar ongeveer)

​

Een baby heeft na de geboorte bepaalde basisbehoeften, zoals voeding, veiligheid, warmte en geborgenheid. Maar zelfs als deze behoeften ingevuld zijn,  hebben we daarom nog niet altijd een rustige en blije baby. 

Uit de manier van huilen kunnen we vaak afleiden wat er mogelijk aan de hand zou kunnen zijn  en kunnen we volgende opdeling maken :​

  • willen constant opgepakt worden

  •  zijn zeer ongeduldig en huilen veel.  Ze kunnen niet wachten als ze wakker worden tot hun flesje klaar is.

  • huilen tot ze blauw zien

  • hun gezichtje ziet verkrampen, vuistjes gebald

  • zijn in niets geïnteresseerd, zelfs niet in hun eten.  Je kunt met niets hun aandacht krijgen.

​

Kleuters (3-6 jaar)

​

Tijdens deze periode zijn er heel wat ingrijpende veranderingen in het jonge leventje.  De kleine dreumes wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald.  Gaat van thuis of van de opvang naar school.  Hier is het belangrijk in de gaten te houden of er plotse veranderingen zijn die niet echt positief zijn.  Veranderingen in het slaapgedrag, eetgedrag of het algemeen gedrag dat plots omslaat.   Vaak uit dit zich ook in het slaan of bijten van andere kindjes.

​

Kinderen in de basisschoolleeftijd (6-12 jaar)

​

Problematieken die in deze periode mogelijk de kop opsteken zijn :

  • je kind is of wordt verlegen

  • er ontstaat intolerantie t.o.v leeftijdsgenootjes.  Je kind gaat plots snel ruzie maken.

  • het ik-bewustzijn is onvoldoende ontwikkeld.  Je kind is eigenlijk veel te meegaand, houdt er geen eigen mening op na

  • je kind heeft te weinig zelfvertouwen en gaat bv bij een toets twijfelen aan zichzelf en gaat alle goede antwoorden doorstrepen

  • jaloezie steekt de kop op

  • je merkt dat er iets niet ok is maar je kind spreekt er niet over.  Dit beïnvloed niet zelden het slaappatroon

  • je kind neemt niet zijn eigen verantwoordelijkheid en schuift voor alles de schuld door op iemand anders

​

De adolescentie (12-18 jaar)

​

Een belangrijk onderdeel van de adolescentie is de puberteit.  Omdat deze periode bepalend kan zijn voor de rest van het leven is een evenwichtige groei (psychisch, geestelijk) van groot belang.  Daarom is ondersteuning met Bachbloesems in deze periode heel belangrijk.  Ze kunnen helpen om een stabiele basis te vormen voor de rest van het leven.

Belangrijke items die hier aan bod komen zijn 

  • ontevredenheid over het eigen uiterlijk

  • onvoldoende zelfvertrouwen

  • niet sterk genoeg in eigen schoenen staan zodat ze makkelijk te beïnvloeden zijn en niet kunnen weerstaan aan groepsdruk

  • jaloersheid en rivaliteit

​

De vroege volwassenheid (18-35 jaar)

​

Tijdens deze periode in het leven komt men voor heel wat keuzes.  Deze vragen  kunnen voor een zekere identiteitscrisis zorgen die kan gepaard gaan met gevoelens van onrust, somberheid, twijfel en onduidelijkheid over wie men is en waar men naar toe wil in het leven.  Velen voelen zich hulpeloos en overgeleverd aan een complexe, overweldigende wereld vol keuzemogelijkheden. 

Afgestudeerden hebben vaak moeite met de overgang naar het werkende leven en hebben het idee zich sterk te moeten aanpassen op het werk en aan het leven  zodat er nog nauwelijks ruimte is voor plezier, vrijheid en creativiteit.  Naast werk gerelateerde keuzes steken ook vragen als : wil ik wel of geen carrière maken, wil ik nu al kinderen of toch nog maar even wachten, of helemaal niet ,?  Aangezien deze keuzes de rest van het leven sterkt beïnvloeden kunnen deze dilemma's een hoop stress en onzekerheid opleveren.  

​

De middelbare volwassenheid (35 - 55..65 jaar)

Dit is een levensfase op de helft van het leven met als grootste kenmerk het groeiende besef dat het leven niet oneindig is.  Men kijkt terug op wat men bereikt heeft en gaat nadenken over wat nog moet komen.  De vraag rijst of men voor de rest van het leven zo willen doorgaan.  

Deze fase gaat ook vaak gepaard met onrust, onvrede en een drang om veranderingen aan te brengen in bestaande patronen van werk, relatie en levensstijl.  Er ontstaat een gevoel van "is dit nu alles".  Kortom een periode van overdenken en keuzes maken die opnieuw kunnen zorgen voor onvrede, onrust,...

​

Late volwassenheid (55..65 - ....)

​

Ook deze levensfase gaat gepaard met heel wat veranderingen.  Vaak staat het pensioen voor de deur, maar ben ik daar wel klaar voor ?  Heb ik nog een doel in het leven ?  Kwijn ik stilletjes weg in een hoekje of maak ik er nog het beste van en geniet ik van de tijd die zich aanbiedt ?  

Kortom een periode die heel boeiend kan zijn als men daar bewust voor kiest maar vaak ook een periode van verlies, eenzaamheid.  Niet vaak belandt een oudere in een depressie.

​

Kortom tijdens alle fasen in het leven kunnen Bachbloesems van betekenis zijn.

​

bottom of page